7 въпроса, които да зададете на интервю за работа

Стратегически въпроси, които да зададем на потенциалния работодател

Нека да разгледаме следната ситуация. Вие сте на интервю за работа, отговорили сте уверено на всички въпроси на интервюиращите и срещата върви към своя край. Да, по-трудната част е завършена, но интервюто все още не е приключило. Едно от последните неща, които ще бъдете попитани е: Имате ли въпроси към мен? За да имате по-голям шанс да получите работата, винаги отговаряйте с Да. Това ви дава чудесна възможност да подчертаете още веднъж вашите качества и опит, да добиете представа какво би било да работите в дадената компания и да изглеждате заинтересовани, ентусиазирани и ангажирани – все качества, които работодателите търсят. Намислете си предварително няколко въпроса, които да зададете на интервюиращия. Подгответе се за тази част на интервюто, както сте го направили за въпросите към вас. Това означава да не искате информация за нещо, което се споменава на уебсайта на компанията, като например кога е създадена. Това ще покаже само, че не сте си написали домашното. Избягвайте да задавате въпроси, които се фокусират твърде много върху това, което компанията може да направи за вас. Запазете въпросите относно заплатата и отпуските, когато вече имате предложение за работа.
Ако имате нужда от вдъхновение, споделяме няколко въпроса, които биха били подходящи и можете да ползвате като отправна точка, за да научите повече за позицията.

1. Бихте ли разказали повече за това, което споменахте по-рано като планове за развитие на компанията?

Отговорът, който ще получите, ще ви даде информация за плановете за развитие на компанията и нейното място на пазара, като същевременно ще получите и обща представа за сигурността на работата. Питането за бъдещи планове показва истински интерес към компанията и потвърждава вашия ангажимент към нея.

2. Защо тази позиция е свободна?

Задаването на този въпрос може да ви предостави ценна информация за вашата роля. Интервюиращият може да изясни дали позицията е съществуваща или нова. Начинът, по който се отговаря на този въпрос, ще ви каже много за компанията, като например дали има голямо текучество на персонал. Ако пък получите положителен отговор, като например, че това е нова позиция, която е създадена поради растежа на компанията, тогава това е страхотно.

3. Предлага ли компанията възможности за обучение и развитие?

Питането за възможности за развитие показва на интервюиращия, че сте сериозни относно кариерата си и сте ангажирани с бъдещето си в компанията. Що се отнася до вас самите, това ще ви даде информация за типичния кариерен път за служителя на тази позиция.

4. Каква е работната култура на компанията?

Задаването на този въпрос е чудесен начин да оцените работната среда на компанията и ви дава възможност да разберете дали ще се впишете.
От отговора на този въпрос ще научите дали и как компанията приоритизира благополучието на служителите си, какви предимства предлага и какъв е балансът между професионалния и личния живот.

5. Можете ли да ми кажете повече за екипа, с който бих работил?

Това ще ви помогне да разберете начина, по който е структурирана компанията. Това са хората, с които ще работите в тясно сътрудничество, така че си струва да се опитате да разберете за динамиката на екипа и методите на работа. В зависимост от отговора може също да ви даде възможност да споменете за всеки опит или успех, който сте имали, работейки в подобни екипи – само за да дадете на работодателя един последен пример за това колко добре ще се впишете, ако получите работата.

6. Какво прави вашата компания за сплотяване на екипа или за забавление?

Служителите, на които им е приятно да работят заедно, често прекарват време заедно и по време на почивки или извън работа. Може да разберете повече за празненства за големи постижения, развлекателни спортни събития, празнични фирмени партита и други годишни тържества. Как една компания възнаграждава своите служители може да разкрие много за нейната култура.

7. Какви са следващите стъпки в процеса на интервю?

Този въпрос работи по два начина. Първо, отговорът на този въпрос ще ви даде представа какви са следващите фази от процеса, като например второ или трето интервю. Или кога можете да очаквате да чуете за следващия кръг, или кога планират да вземат решение за наемане. Задаването на този въпрос също може да ви помогне да покажете интереса си. Демонстрирането на вашия интерес да научите следващите етапи им показва, че сте нетърпеливи да продължите процеса и желаете да получите работата.

 

АКО ТЪРСИТЕ РАБОТА, разгледайте обяви за свободни работни места НАМЕРИ РАБОТА