Важността на обратната връзка след интервю за работа

Как да поискаме и използваме обратната връзка след интервю за усъвършенстване на бъдещи представяния

Ако сте били на интервю за работа и сте получили отказ за дадената позиция, за която сте кандидатствали, може би си задавате въпроси от типа на: къде сте сгрешили в представянето си и с какво други кандидати са ви превъзхождали. Независимо от отказа, който сте получили, е добре да се свържете с работодателите, с молба да ви дадат обратна връзка за представянето ви. Макар получаването на отказ да е разочароващо за вас, молбата за отзив ще покаже вашето сериозно отношение към работата и това, че имате желание да се учите от другите в професионален план. Много хора се притесняват да попитат интервюиращите за причините за отказа, както и да поискат съвет за това с какво могат да подобрят бъдещите си представяния. Ако сте в подобна ситуация и сте получили отказ след интервюто, можете да следвате няколко стъпки, за да отговорите професионално на този отказ и да поискате отзив от работодателя или специалистите по подбор.

– Започнете с благодарност

Когато отговаряте на отказа по имейл или с телефонно обаждане, започнете с благодарност към интервюиращите за времето, което са отделили за преглеждане на вашата кандидатура и провеждане на интервю. Това е както формална учтивост, така и начин да се развива професионалната връзка, формирана по време на процеса на интервюиране.

– Бъдете учтиви

Не забравяйте, че даването на обратна връзка е допълнително време, което трябва да ви отделят.

– Обяснете причините за обаждането си

Обяснете, че непрекъснато търсите възможности да учите и искрено бихте оценили отзив от страна на интервюиращия. Имайте предвид, че много кандидати дори няма да отговорят на отказа.

– Поискайте съвет

Учтивото искане на съвет или помощ кара и интервюиращия да се чувства по-комфортно в ситуацията, защото може да се колебае да сподели своето искрено мнение с отхвърлен кандидат.
Разгледахме начините, по които да поискате обратна връзка след интервю за работа. Следва да изясним защо това е важно и какви са ползите от искането на такава?
Има няколко предимства от запитването за отзив след интервю, които варират от лично развитие до опознаване на конкуренцията и създаване на възможности за бъдещето. По време на търсенето на работа, събирането на мнения от работодателите може да увеличи шансовете ви да бъдете наети в бъдещ момент. Ефективното прилагане на отзивите изисква практика, а искането на съвет след отказ за дадена позиция ви предоставя възможност да се учите и да останете отворени към растеж.

– Лично развитие

Търсенето на обратна връзка след интервю може да ви покаже кои аспекти на вашата кандидатура са били най-успешни и кои има нужда да подобрите. Поради факта, че интервютата понякога са доста напрегнати, е нормално да не забележите всеки детайл. Имайки външна оценка от някой, който е наблюдавал и преценявал вашето представяне, може да ви позволи по-добре да разберете как другите ви възприемат по време на интервю. Това е особено полезно по време на търсене на работа, защото ще ви даде възможност да коригирате и подобрите своята кандидатура и стил на представяне.

– Получаване на съвети от специалистите по подбор

В някои случаи работодателите и специалистите по подбор търсят определени качества у кандидатите. Затова би било много полезно да получите съвети от някой, който активно наема хора във вашата област на интерес. Научавайки какво точно се търси и защо вие не сте били избран, ще ви помогне да подчертаете тези качества по време на бъдещи интервюта.

– Опознаване на конкуренцията

Получавайки обратна връзка ще можете да оцените къде е вашето място, в сравнение с други кандидати. В зависимост от причините на работодателя да наеме друг кандидат, ще можете да прецените дали се нуждаете от повече професионално развитие, преди да кандидатствате за подобна позиция. Например, ако работодателят обясни, че кандидатът, когото са наели е имал някакъв допълнителен сертификат, може да ви даде идея да направите вашата кандидатура по-конкурентна като потърсите и вие подобна възможност.

– Създаване на възможности

Дори да не сте получили работата за една позиция в дадена компания, това не значи, че няма да имате възможност за друга позиция в бъдеще. Свързвайки се с работодателя, независимо, че не сте избрани, демонстрира професионализъм, мислене за развитие и интерес към самата компанията. Молбата за искрена обратна връзка може да остави добро впечатление и да си спомнят вашето име отново, когато настъпи момент за отваряне на нови позиции.
Искането на обратна връзка след интервю от специалисти по подбор може да ви помогне да разширите вашата професионална мрежа и да разберете за допълнителни възможности. Те вероятно са запознати с различни позиции във вашата област на интерес и може да ви препоръчат и други компании и позиции, за които сте подходящ кандидат.
Не забравяйте, че не бива да се отчайвате, ако липсва обратна връзка след интервюто ви за работа. Това е често срещана ситуация и не означава, че нямате ценни качества. Разглеждайте подобен опит като възможност за израстване, учене и усъвършенстване на вашата стратегия за търсене на работа. Проявете постоянство в опитите си, бъдете положително настроени и подходящата работна позиция ще се появи на пътя ви.

АКО ТЪРСИТЕ РАБОТА, разгледайте обяви за свободни работни места НАМЕРИ РАБОТА