Как да останем мотивирани при търсене на работа след отказ

Съвети за поддържане на позитивно отношение и продължаване напред след отказ

Търсенето на работа може да бъде предизвикателство в съвременните условия и да се превърне в преживяване, предизвикващо негативни емоции. Независимо дали сте току-що завършили университета или желаете да направите промяна в кариерата си след години опит, от съществено значение e да се справяте с отказа при търсене на работа с позитивно и професионално отношение. Мислейки позитивно, можете да превърнете такъв тип ситуации в полезен опит. Получаването на отказ е част от процеса на търсене на работа, важното е да не допускате това да ви демотивира. Да, отказите са разочароващи, но също така могат да бъдат превърнати във възможности. Ако гледате на тях именно по този начин, можете да подобрите своята кандидатура и да повишите увереността си при бъдещи кандидатствания.
Ето няколко практически съвети и предложения за справяне с отказите и превръщане на неуспехите при търсенето на работа в стратегии за успех.

1. Отхвърляне на негативните емоции

Евентуален отказ след интервю за желана работа може да предизвика емоции като разочарование, съмнение в собствените способности и чувство за неуспех. Въпреки че е нормално тази ситуация да засяга собствената ни ценност или компетентност, е важно да си повтаряме, че отказът не отразява липса на качества у нас. Вместо това, той предоставя възможност за развитие. След справянето с негативните емоции, търсенето на работа трябва да продължи с положителна нагласа.

2. Устойчивост и позитивно мислене

Приемането на откази повишава психическата устойчивост, прави ви по-силни и помага да се запази позитивното мислене. Устойчивостта включва справяне с предизвикателства или неуспехи с конструктивен подход и съсредоточаване върху възможностите, които се създават, когато нещата не вървят по план. Устойчивите хора поддържат положително отношение и адаптивност, когато се изправят пред неочаквани ситуации. Устойчивостта се развива, когато се осъзнае факта, че успехът и отказът вървят ръка за ръка, и че не може да се напредва, ако винаги се играе на сигурно. Започнете с това да се опитвате да променяте перспективата си и да виждате отказа като полезен опит, а фокусът да бъде върху силните ви страни.

3. Изграждане на мрежа от контакти за бъдещи възможности

Всяка връзка, която установите в работно отношение е ценна, затова е добре да я поддържате. Ако получите имейл с отказ, проявете професионално и позитивно отношение. Гледайте на това като бъдеща възможност и се постарайте да оставите положително и дълготрайно впечатление. Когато търсите възможности за работа, потърсете бивши колеги и професионалисти във вашата област на интерес. Споделете своите опит и познания и попитайте за техния съвет или насоки. Тези контакти могат да доведат до неочаквани възможности, препоръки и ценни познания за индустрията, в която искате да работите.

4. Търсене на професионално развитие и подобряване на уменията

Много хора се отчайват и затварят в себе си след получаване на отказ за работа. Вместо това, отказът може да бъде използван като вдъхновение за самоусъвършенстване. Винаги има накъде да подобрите съществуващите си умения или да придобиете нови, които са в съответствие с вашите професионални цели. Онлайн курсове, семинари или друг тип събития, свързани с обучение, могат да повишат вашата привлекателност като кандидат.

5. Изследване на алтернативни професионални пътища

Понякога отказите могат да послужат като леко побутване да се обмислят нови възможности. Това е идеалното време да помислите дали да не излезете от зоната си на комфорт. Разгледайте други области, които съответстват на вашите интереси и помислете дали вашите умения могат да бъдат използвани там. Обмислете нови позиции, които не са били обект на вашето внимание преди това, може да откриете нови, алтернативни професионални пътища.

6. Грижа за физическото и психическото здраве

Търсенето на работа може да бъде стресиращо и емоционално изтощаващо изживяване, затова е от съществено значение да се грижите за себе си по време на този период. Давайте приоритет на различни физически активности и прекарване на време с близки хора. Грижейки се за своето физическо и психическо здраве, ще ви помогне да останете устойчиви и фокусирани, докато сте в процес на търсене на работа.

Запазването на позитивна нагласа е трансформираща промяна в процеса на търсене на работа. Вярвайте във вашите качества и силни страни, напомняйте си собствените постижения, умения и опит, които ви правят ценен кандидат. Не мислете върху вече минали откази, а пренасочете вниманието си към бъдещето, визуализирайте нови възможности, поставяйте си нови цели, останете мотивирани и продължавайте напред.

АКО ТЪРСИТЕ РАБОТА, разгледайте обяви за свободни работни места НАМЕРИ РАБОТА