Как да разпознаем и избегнем измамите при търсене на работа

Разпознаване на нелегитимни обяви за работа и защита на личната информация

Разпознаването на нелегитимни обяви за работа и защитата на личните данни са от решаващо значение, когато търсите работа онлайн. Измамните обяви за работа не са ново явление, но се забелязва увеличаването им, като трайна последица от пандемията върху пазара на труда. Такъв тип обяви примамват с гъвкаво работно време, възможност за работа от вкъщи и високо заплащане, без да се изискват специални умения и предишен опит. Лицата, които извършват измами с обяви за работа обикновено достигат потенциалните си цели чрез приложения за съобщения, социалните медии, различни професионални мрежи. Ето някои сигнали, които могат да ви подскажат, че дадена обява е фалшива:

– Ако нещо изглежда прекалено хубаво, за да е истина, най-вероятно е така.

Фалшивите обяви за работа най-често включват няколко задължителни елемента: кратко работно време и уверение, че не са необходими опит и умения. Всичко ще се случва лесно и няма да отнема много от личното ви време, като същевременно ще получавате атрактивно заплащане. Едни от най-разпространените фалшиви обяви са за надомна работа, която гарантира бързи доходи и то докато седите вкъщи, на дивана. Набирането на работници става през сайтове в интернет, където им се обещават бързи доходи. Докато това се случи обаче, те са подканвани да заплащат за различни услуги, с които доходите им да растат, както и да изпращат лични данни и документи.

– Сигнал за фалшива обява е и твърде общото или неясно описание на задълженията.

Ако не са посочени конкретни умения и задължения или обявата е написана непрофесионално и неграмотно, веднага трябва да предизвика съмненията ви.

– Заплатата, която се предлага е много по-висока от обичайното възнаграждение за бранша.

Ако възнаграждението е прекалено високо, и то за работа, която не изисква почти никакви усилия, вероятността това да е фалшива обява е голяма.

– Липса на информация за контакт.

Ако обявата за работа не включва име, телефонен номер или физически адрес на дадена компания, това също може да е сигнал за фалшива обява. Легитимните работодатели предоставят достатъчно информация за връзка.

– Споделяне на поверителна информация.

Никой работодател няма да поиска от вас предварително да споделяте информация като дата на раждане, ЕГН, номер на лична карта, или чувствителна финансова информация, като номера на банкови сметки и кредитни карти.

– Фалшив имейл адрес.

Имейлите с предложения се изпращат от фалшив адрес. Използват се имейл адреси, които изглеждат подобни, но не са съвсем същите като тези на реномирана компания. Обикновено има малка разлика във формата или замяна на една буква с друга в името на компанията. Винаги проверявайте внимателно имейл адреса и направете проучване за компанията. Посетете уебсайта им, проверете профилите им в социалните медии и потърсете отзиви от клиенти или служители.

– Превод на пари.

Никоя реномирана компания няма да поиска пари от вас за обработка на кандидатурата ви или други свързани разходи. Всички разговори в тази посока са голям червен флаг за измама.

Ако попаднете на подобна фалшива обява за работа е най-добре да я докладвате на уебсайта на платформата за търсене на работа, където сте я намерили, или на съответните органи. Често срещаните измамни схеми най-вероятно вече са били докладвани и от други потърпевши онлайн, така че ако нещо ви усъмни, можете да потърсите информация в интернет за подобни случаи. Сигнализирането за измами е важно, защото така можете да помогнете за защитата на други кандидати за работа.

АКО ТЪРСИТЕ РАБОТА, разгледайте обяви за свободни работни места НАМЕРИ РАБОТА