Нетуъркинг или как да изградим и поддържаме професионални контакти

Съвети за ефективен нетуъркинг

Според различни проучвания, служители споделят, че нетуъркингът им е помогнал да започнат настоящата си работа. Но какво точно представлява т.н. нетуъркинг и защо е толкова важен за кариерния успех?
Професионалният нетуъркинг представлява създаването и поддържането на връзки с други професионалисти във вашата работна област и е важен аспект от кариерното развитие, което може да ви помогне да разширите вашите знания, контакти и възможности. Това обикновено включва запознаването с нови хора, които споделят вашите професионални или лични интересни. Осъществяването на тези запознанства може да се случва при участия в събития, участието в онлайн общности, присъединяване към професионални асоциации. Няколко ключови стъпки могат да ви помогнат да се свъзрзвате по-ефективно с хора и да подобрите процеса на търсене на нови работни възможности.

1. Използвайте онлайн платформи като Linkedin

Попълнете и развийте добре профила си, така че той да отразява възможно най-добре вашия опит, умения, постижения. Свържете се чрез него с ваши колеги и други професионалисти от вашата работна област. Бъдете активни по отношение на съдържанието в профила си, споделяйте статии и коментирайте публикациите на другите хора от вашата мрежа. Присъединете се към професионални групи във Facebook и Linkedin, свързани с вашата индустрия, за да продължавате да осъществявате контакти с хора със сходни на вашите интереси.

2. Използвайте активно настоящата си мрежа от контакти

Ако сте в процес на активно търсене на работа, можете да започнете като първо информирате приятелите и семейството си – те може да знаят за свободни позиции или да могат да ви свържат с някого във вашата работна област. С информация за отворени позиции и препоръки могат да помогнат и бивши колеги от работа или от университета. Можете да потърсите и възобновите контакта с тях, ако се е изгубил във времето.

3. Посещавайте събития в мрежата

Тези събития могат да бъдат конференции, семинари, форуми за кариерно развитие или workshop, на които да се срещнете с професионалисти и потенциални работодатели.
На такива събития, професионалисти от вашата област обменят идеи и опит, и се създават дългосрочни връзки. Може да потърсите и локални срещи и социални събития, фокусирани върху вашата индустрия.

4. Използвайте професионални услуги

Свържете се с рикрутери или кариерни консултанти, които могат да ви помогнат да подобрите стратегията си за търсене на работа и нетуърк уменията ви.

5. Участие в доброволчески инициативи

Подкрепете кауза, в която наистина вярвате, като станете доброволец в някоя от организациите, които също я подкрепят. Участието в такива инициативи ще ви помогне да развиете нетуъркинг мрежата си, комуникирайки с хора, които споделят вашите идеи, както и лични и работни ценности.

Дори и да не си търсите работа в даден момент, нетуъркингът може да бъде полезна възможност за вас да разширите мрежата си от контакти за бъдещи цели и да създадете приятелства. Изгражането на голяма мрежа от контакти е важно не само за намирането на работа, но и за обмен на опит и идеи, както и за развиване на комуникационните умения.

АКО ТЪРСИТЕ РАБОТА, разгледайте обяви за свободни работни места НАМЕРИ РАБОТА