Стратегии за използване на социалните медии за привличане на качествени кандидати

Използване на социалните медии за привличане на таланти

Използването на социалните медии за привличане на таланти към дадена компания включва създаване на силно, автентично онлайн присъствие и ефективно ангажиране с потенциални кандидати. Но социалните медии не са само начин за привличане на вниманието на потенциални кандидати чрез публикуване на обяви за работа в тях. Те са начин на мислене и форма на съществуване на голяма част от съвременните активни хора на пазара на труда. Методите за достигане до тези хора постоянно се променят във времето, но социалните медии остават един от най-ефективните начини за намиране на най-добрите таланти. Добрата стратегия за набиране на персонал чрез социалните медии позволява да се достигне до кандидати, които не бихме могли да намерим по традиционните начини. Социалните медии осигуряват достъп до по-широк кръг от кандидати за работа – активни и пасивни. За да намерим най-висококачествените такива, трябва да сме там, където са те, а именно в социалните медии. Вече не може да се разчита само на публикуване на обяви в собствени уебсайтове на компанията. Според различни проучвания, голяма част от хората са намерили настоящата си работа чрез социалните медии и се очаква тази тенденция да продължи.
Какви са начините социалните медии да бъдат използвани възможно най-ефективно при набирането на персонал?

                   1. Изграждане и промотиране на работодателската марка

Изграждането на силна работодателска марка е от решаващо значение за набирането на персонал в социалните медии, затова тя трябва да представя по на-добрия начин културата и ценностите на компанията. За търсещите работа, репутацията на дадена компания е водещ фактор, при избирането на ново работно място. Социалните медии са отличен ресурс при промотирането на работодателския бранд и изграждането на по-атрактивен онлайн профил на компанията. Това може да се постигне чрез споделяне на фирмената култура в социалните медии. Това ще помогне на потенциалните служители да се запознаят с ценностите и традициите на компанията и респективно да пожелаят да работят в нея.

                     2. Избор на подходящата платформа

С наличието на толкова много опции, е важно да се отбележи, че стратегията за подбор на персонал през социалните медии, не трябва да представлява един общ подход. Всяка обява за работа е подходяща за различен сайт на социална медия, така че трябва да се избере правилния, за да се оптимизира процесът по набиране на персонал.
Linkedin е задължителна опция за специалистите по подбор. Тази мрежа предлага най-детайлен преглед на професионалния опит на кандидатите, заедно с информация за техните интереси, препоръки и похвали. Функциите за разширено търсене са много ефективни и ви позволяват да намерите подходящите хора за вашата отворена позиция. Може да се търси по местоположение, настояща компания, предишни компании, индустрии, стаж и др.
Facebook не е професионална мрежа като LinkedIn, но може да помогне да се научи повече за характера на човека, какъв е той извън работата и също предоставя достатъчно възможности да намерите и да се свържете с кандидати. Дори предлага секция с обяви за работа.
В Instagram можете да споделяте визуално привлекателно съдържание, като виртуална разходка из офиса, неформални събирания на екипа и креативни проекти.
TikTok също трябва да използвате, aко целевата ви аудитория са млади хора, които са в крак с най-новите тенденции в социалните медии.

                     3. Ангажиране на аудиторията в социалната мрежа и създаване на ценно съдържание

Работете върху силното си присъствие в социалните мрежи. Отговаряйте бързо на въпроси, взаимодействайте с коментари и съобщения, за да покажете, че цените ангажираността и обратната връзка. Ангажирайте различни групи по различни теми, споделяйте висококачествено съдържание и ресурси и популяризирайте ценностите на компанията.
Блог публикации и статии: Споделяйте съдържание, което подчертава тенденциите в индустрията, новини за компанията и експертни статии. Образователно съдържание: Споделяйте съвети за написване на резюме, подготовка за интервю и кариерно развитие.
Обяви за работа: Редовно публикувайте отворените позиции, включително подробни описания на работата и инструкции за кандидатстване.

                     4. Показване на възможностите за кариерно развитие

Подчертайте колко е важен за вас растежът: Споделяйте истории за повишения на служителите, програми за обучение и други професионални възможности за развитие.

Прилагането на тези стратегии ефективно ще ви помогне за привличането на таланти, като създавате ангажиращо и автентично присъствие в социалните медии, което да показва защо вашата компания е страхотно място за работа.

АКО ТЪРСИТЕ РАБОТА, разгледайте обяви за свободни работни места НАМЕРИ РАБОТА